(ITC-Phnom Penh)៖ ភ្នំពេញ ថ្ងៃទី២២ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៣ – ថ្ងៃនេះ កម្ពុជា និងអូស្ត្រាលី បានចាប់ផ្តើមភាពជាដៃគូថ្មី ដើម្បីគាំទ្រដល់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម (SMEs) នៃកសិ-អាហាររបស់កម្ពុជា ដោយផ្តល់ជំនួយផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុដល់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមចំនួន១៥ ដើម្បីអភិវឌ្ឍផលិតផលថ្មី កែលម្អទីផ្សាររបស់ពួកគេ ឬ បំពេញតាមស្តង់ដារសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ។
ឯកឧត្តមសាស្រ្តាចារ្យ ប៉ូ គឹមថូ នាយកវិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកម្ពុជា បានមានប្រសាសន៍ថា៖ “ផលិតផលម្ហូបអាហារដែលអាចអនុលោមតាមស្តង់ដារជាតិ និងអន្តរជាតិ និងត្រៀមខ្លួនជាស្រេចដើម្បីឈានជើងទៅកាន់ទីផ្សារក្នុងតំបន់ និងអន្តរជាតិ”។ ក្នុងន័យនេះ ការទាញយកវិស័យឯកជន ឱ្យមកសហការជាមួយគ្រឹះស្ថានឧត្តមសិក្សា ដើមី្បផលិតម្ហូបអាហារ ឱ្យឆ្លើយតបនឹងបទដ្ឋានជាតិនិងអន្តរជាតិ គឺជារឿងដែលមិនត្រូវមើលរំលង។
ភាពជាដៃគូនេះត្រូវបានផ្តល់មូលនិធិដោយរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលីតាមរយៈ Cambodia Australia Partnership for Resilient Economic Development (CAPRED) និងដោយក្រសួងសេដ្ឋកិច្ច និងហិរញ្ញវត្ថុ (MEF) តាមរយៈសហគ្រិនខ្មែរ (KE)។
ឯកអគ្គរដ្ឋទូតអូស្ត្រាលីប្រចាំកម្ពុជា មានប្រសាសន៍ថា “ការអភិវឌ្ឍន៍សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ជាពិសេសផ្នែកដែលគ្រប់គ្រងដោយស្ត្រី គឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់នៃការប្តេជ្ញាចិត្តរបស់ប្រទេសអូស្ត្រាលីក្នុងការគាំទ្រដល់ការអភិវឌ្ឍវិស័យកសិកម្មដ៏រស់រវើក រួមចំណែកដល់កំណើនសេដ្ឋកិច្ចប្រកបដោយនិរន្តរភាព និងបរិយាប័ន្ននៅកម្ពុជា”។
“យើងជឿជាក់ថាមូលនិធិនេះតាមរយៈ CAPRED នឹងជួយជំរុញការបង្កើតថ្មី និងការចូលប្រើប្រាស់ទីផ្សារក្នុងវិស័យនេះ និងបង្កើតឱកាសវិនិយោគថ្មីៗសម្រាប់អាជីវកម្មកម្ពុជា។ ជាលទ្ធផល ផលិតផលដែលមានគុណភាពខ្ពស់នឹងត្រូវបានផលិតសម្រាប់ទីផ្សារក្នុងស្រុក និងអន្តរជាតិ»។
ភាពជាដៃគូនេះក៏នឹងទាក់ទាញអ្នកជំនាញនៃស្ថាប័នសិក្សាចំនួន ៤ រួមមាន៖ វិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកម្ពុជា (ITC), សាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្ម (RUA), សាកលវិទ្យាល័យជាតិបាត់ដំបង (NUBB), និងវិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកំពង់ស្ពឺ (KSIT)។
ឯកឧត្ដមបណ្ឌិត ឈៀង វណ្ណមុនិណ្ឌ នាយកប្រតិបត្តិសហគ្រិនខ្មែរ មានប្រសាសន៍ថា “យើងពិតជារំភើបក្នុងការចាប់ដៃគូម្តងទៀតជាមួយប្រទេសអូស្ត្រាលីតាមរយៈ CAPRED និងសាកលវិទ្យាល័យចំនួនបួននៅលើគំនិតផ្តួចផ្តើមដ៏សំខាន់នេះ”។
“មូលនិធិនេះនឹងជួយកម្រិតទីផ្សារសម្រាប់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមនៅកម្ពុជា និងផ្តល់ឱ្យពួកគេនូវធនធានដែលពួកគេត្រូវការដើម្បីទទួលបានជោគជ័យ។ គំនិតផ្តួចផ្តើមនេះក៏នឹងជួយលើកកម្ពស់វិស័យកសិ-អាហារ ម៉ាកផលិតផលកសិ-អាហារ និងស្តង់ដារនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាផងដែរ»។
ភាពជាដៃគូនេះបង្កើតឡើងនៅលើភាពជោគជ័យនៃគំនិតផ្តួចផ្តើមពីមុន ដែលបានគាំទ្រសហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមចំនួន២២ ក្នុងរយៈពេលពីរឆ្នាំ។ ភាពជាដៃគូថ្មីនេះមានគោលបំណងគាំទ្រដល់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមកាន់តែទូលំទូលាយ និងផ្តល់ការគាំទ្រយ៉ាងទូលំទូលាយបន្ថែមទៀត។
“យើងបានរៀនច្រើនពីគំនិតផ្តួចផ្តើមពីមុនរវាង KE, Australia, ITC, ហើយខ្ញុំជឿជាក់យ៉ាងមុតមាំថាយើងនឹងទាញផលចំណេញពីទីនោះ។ ITC ពិតជានឹងផ្តល់ការគាំទ្រ និងការសម្របសម្រួលដល់សាកលវិទ្យាល័យថ្មីទាំងបីក្នុងភាពជាដៃគូ។
លំហូរការងារទាំងបីនៃភាពជាដៃគូគឺ៖
• មូលនិធិនវានុវត្តន៍ម្ហូបអាហារ៖ នេះនឹងផ្តល់ការគាំទ្រផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុដល់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ដើម្បីអភិវឌ្ឍផលិតផលថ្មី កែលម្អទីផ្សាររបស់ពួកគេ ឬបំពេញតាមស្តង់ដារសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ។
• វិស័យសេវាកម្មច្នៃប្រឌិតម្ហូបអាហារ៖ នេះនឹងក្លាយជាគំរូមួយដើម្បីជួយដល់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ក្នុងការទទួលបានសេវាកម្មម្ហូបអាហារ និងបច្ចេកវិទ្យា ដូចជាការកែច្នៃម្ហូបអាហារ បច្ចេកវិទ្យា ព័ត៌មានទីផ្សារ ម៉ាកយីហោ និងការវេចខ្ចប់។
• Agri-Food Innovation Summit៖ នេះនឹងក្លាយជាព្រឹត្តិការណ៍ប្រចាំឆ្នាំដែលប្រមូលផ្តុំសហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម អ្នកស្រាវជ្រាវ និងអ្នកពាក់ព័ន្ធផ្សេងទៀត ដើម្បីចែករំលែកចំណេះដឹង និងគំនិតអំពីការច្នៃប្រឌិតម្ហូបអាហារ។
ភាពជាដៃគូនេះត្រូវបានគេរំពឹងថានឹងមានឥទ្ធិពលយ៉ាងសំខាន់លើវិស័យកសិ-ម្ហូបអាហារកម្ពុជា តាមរយៈការបង្កើតការងារថ្មី ការកែលម្អគុណភាព និងសុវត្ថិភាពនៃផលិតផលម្ហូបអាហារ និងការជំរុញការនាំចេញ។
នេះគឺជាគំនិតផ្តួចផ្តើមមួយក្នុងចំណោមគំនិតផ្តួចផ្តើមជាច្រើនដែល CAPRED កំពុងគាំទ្រដើម្បីលើកកម្ពស់កំណើនសេដ្ឋកិច្ច និងការអភិវឌ្ឍន៍នៅកម្ពុជា។ កម្មវិធីនេះត្រូវបានផ្តល់ហិរញ្ញប្បទានដោយរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលី និងមានគោលបំណងជួយដល់ប្រទេសកម្ពុជាក្នុងការអភិវឌ្ឍសេដ្ឋកិច្ចដែលធន់ទ្រាំ រួមបញ្ចូល និងនិរន្តរភាព ដែលសមភាពយេនឌ័រ ពិការភាព ការដាក់បញ្ចូលក្នុងសង្គម ភាពធន់នឹងអាកាសធាតុ និងការការពារត្រូវបានដាក់បញ្ចូលទៅក្នុងសកម្មភាពទាំងអស់។